torsdag den 26. september 2013

Hyldebærsaft

Som jeg skrev forleden, brugte vi noget af tiden på vores sommerhusferie med at plukke. Men hvad plukker man nu? Svaret er selvfølgelig hyldebær! Vi havde tyvstartet lidt for et par uger siden og gik møjsommeligt og plukkede og plukkede, hvad vi kunne finde her i nærområdet. Det blev til en halv indkøbspose, som gav to liter saft. Da vi så landede i ferielandet, kunne vi gå amok. Tre stopfyldte indkøbsposer og vi plukkede kun, hvad der var nær sommerhuset. Vi kunne næsten ikke stoppe igen, men det skulle jo også forarbejdes.



Midlertidig opbevaring af rov


Indhold af poser

Og hvad bruger man så sådan en masse bær til? Ja, vi har simpelthen kogt saft af hele molevitten. Det kan så senere blive til toddy'er, hyldebærsuppe og hvad vi finder på. En enkelt eller to gaver til foræring til venner bliver det nok også til, fordi pt. ligger der 12 flasker på lager :) Og opskriften vi bruger, den kommer her:

Hyldebærsaft

1 kg hyldebær
1/2 liter vand
3 syrlige æbler

Til hver liter siet saft:
375-500 g sukker
1 tsk citronsyre
1 tsk flydende atamon (hvis saften skal gemmes i længere tid - og med tolv flasker kommer det nok til at ske)

Kom bær, æbler og vand i en stor gryde og bring det i kog. Evt. kan du komme lidt flere bær i, når det koger op for de klasker lidt sammen. Kog det nu i minimum 20 minutter (HUSK at hyldebær er giftige i rå form, så de skal koges minimum 20 minutter, før du spiser dem!). Herefter sier du saften igennem et klæde og måler op, hvor meget saft du har. Hæld det tilbage i en gryde, og tilsæt ingredienserne ovenfor (minus atamon som først skal i, når du tager gryden af varmen). Kog op og smag evt. til med mere sukker. Tilsæt evt. atamon.

Vask og skold nogle patentflasker grundigt og skyl dem evt. med atamon. Hæld den kogende saft op i og luk låget med det samme. Lad dem køle af og opbevar dem et køligt og gerne mørkt sted, til de skal bruges. Se til dem en gang om ugen, hvis de står længe, for gærer saften, kan flasken springe, og tro mig, hyldebærsaft ønsker du ikke at få ud over det hele. Opbevares på køl efter åbning.

Så nu kan vinteren bare komme an!


Saften i gryden


Og løber igennem saftklædet


Og det færdige resultat :)

PS. Der er også meget andet, der kan plukkes nu. Brombærrene er superlækre lige nu. Vi plukkede en skål, som vi råsyltede og fik sammen med pandekager til morgenmad, og havde vi haft mere tid, havde vi nok også plukket flere. Derudover er havtornen ved at være klar nu. Jeg har hørt, at de har godt af at få en smule frost, så vi venter lidt endnu, men junior guffede løs af bærrene på de havtornbuske, vi mødte på vores vej!





Ingen kommentarer:

Send en kommentar